YeniKrediNotlari.om
Casibom

Ev Satarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ev Satarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Ev alırken de satarken de dikkat edilmesi gereken şeyler vardır. Kanunen uymak zorunda olduğunuz şeylerin yanı sıra maddi olarak zarar etmemeniz için de bazı önlemler almak ve hesaplamalar yapmak gerekir.

Şimdi size ev satarken nelere dikkat etmeniz gerekir ile ilgili açıklayıcı dokümanımızı sunuyoruz.

1.     Evinizin Değerini Fazla ya da Eksik Göstermeyin

Satıcıların genel ruh halidir; evi biraz daha pahalıya satabilir miyim? Elime biraz daha fazla para geçer mi? Böyle düşünen ve evini satmak isteyen kişilerin, evlerini satışa çıkardıkları platformlarda çeşitli mesajlar aldıklarını görüyoruz. Pazarlık payı olarak evin normal değerinin 10-20 bin TL üzerinde fiyat gösterenler oluyor. Ancak evinizin satılmasını istiyorsanız artık yasal olarak uymak zorunda olduğunuz kurallar var.

Öncelikle evinizin gerçek değerini hesaplayın. Böylece hem zarar etmemiş olursunuz hem de daha hızlı satarsınız. Değer belirlemek için Evin Gerçek Değerini Bulma Yöntemleri yazımızı okuyabilirsiniz. Burada size en önemli iki yöntemden bahsedeceğiz.

·         Aylık kiraya göre değer belirleme

Bahsi geçen yazımızda da bahsettiğimiz gibi bir evin yaklaşık değeri aylık kirasının 215 katıdır. Bulunduğu il, ilçe, semt, bölge veya mahaller gibi etkenler evin kira bedelini belirler. Belirlenen bu kira bedelinin 215 katı, evin satış değeri olarak hesaplanır.

Aylık 750 TL kirası olan bir evin değeri bu hesaplama yöntemine göre 750 x 215 = 161.250 TL

Aylık 1000 TL kirası olan bir evin 1000 x 215 = 215.000 TL

Aylık 1500 TL kirası olan bir evin 1500 x 215 = 322.500 TL’dir.

·         Benzer evlerin satış bedeline göre değer belirleme

Benzer ev olarak alınabilecek evler, aynı muhitte, aynı metrekare, aynı cephe, aynı kat gibi kriterler bakımında sizin evinize benzer evlerdir. Birkaç benzer evin fiyat ortalamasını alınca sizin evinizin de değer ortaya çıkar.

Konutların değer hesaplamasında profesyonel olarak çalışan ekspertiz firmaları da aynı yöntemlerle değer hesaplamaktadırlar. Eğer siz evinizin yaklaşık ne kadar edeceğini belirleyemez iseniz bu firmalardan belirli bir ücret karşılığında değer hesaplattırabilirsiniz.

2.     Eviniz Konut Kredisi Çekebilmeye Uygun mu?

Günümüzde konut sahibi olmak isteyenlerin bir çoğu konut kredisi kullanarak ev sahibi olmaktadırlar. Bu yüzden siz de evinizi satmak istiyorsanız, evinizin konut kredisi çekmeye uygun olup olmadığını denetlemeli ve gerekirse kredi çekebilmeye uygun hale getirmeye çalışmalısınız. Emin olun bu işlem evinizin daha rahat satılmasını sağlayacaktır. Evinizi konut kredisine uygun hale getirmek için;

  • Kat irtifakı ve mülkiyeti yapılmalı
  • Eviniz yeni inşaat halinde ise % 80 oranında bitmiş olmalı
  • Projeden farklı bir çalışma yapılmamış olmalı
  • Eviniz oturulabilir anlamında “mesken” niteliği taşımalı
  • Ortaklık malı ise herkesin hissesini satmış olması lazım
  • Annenize, babanıza, kardeşinize ve kardeşinizin çocuklarınıza satış yapılmamaktadır

3.     Eviniz ipotekli ise kaldırın

Daha önce evinizi banka konut kredisi ile almışsanız satarken problem olmamaktadır; çünkü işlem olarak yine ipotek işlemi banka için yapılacaktır. Ancak başka bir sebeple; örneğin başka bir kredi türü veya haciz nedeni ile evinizin üzerinde ipotek varsa, satabilmek için bu ipoteği kaldırmanız gerekmektedir.

4.     Satış İçin Emlakçı ile Sözleşme İmzalamayı Unutmayın

Eğer evinizi kendiniz değil de bir emlakçı veya gayrimenkul danışmanı aracılığıyla satmak istiyorsanız, aranızda mutlaka bir sözleşme imzalayın ve sözleşme maddelerini çok iyi okuyun. Bu sözleşme aranızdaki komisyon miktarını içereceği için, hesabınıza uymayan komisyon miktarı veya diğer şartları kabul etmeyin. Bu sözleşme devam ettiği sürece evinizi yalnızca anlaştığınız emlakçı satabilmektedir.

5.     Evinizde Bulunan Kiracıyı Bilgilendirin

Evinizde kiracınız var ise kanun gereği satış işlemini ona duyurmak zorundasınız. Eğer evi satacağınız kişi kiracının kalmaya devam etmesini istiyorsa problem yok. Ancak satış yapılacak kişi kendisi taşınacak veya başka bir sebeple kiracının olmasını istemiyorsa sizin yükümlülüğünüz bu durumu kiracıya bildirmektir.

Kiracının satıştan itibaren, kira sözleşmesi bitmemişse 6 ay boyunca evden çıkarılamayacağını bilmelisiniz. Eğer kira sözleşmesi bitmişse kiracı 1 ay içinde çıkmalıdır. Kiracının bulunduğu evlerin satışı, hep soru işareti yaratacağı için kiracınızla çok iyi bir iletişim kurup durumu anlatmalı ve anlaşmalısınız. Böylece evi satacağınız kişiye de bu şartları söylerken zorluk çekmeziniz.

Diğer Hususlar

Evinizi satarken emlak vergisi borcu olmaması gerekir.

Deprem sigortası yapılmış olmalı

Tapuya evin gerçek değerini belirtin ve bundan kaynaklanacak verginizi ödeyin.

Sattıktan sonra paranızı teslim alırken bankadan havale yoluyla alma yöntemini kullanın.

Su, elektrik, doğalgaz, internet, kablo tv veya telefon gibi abonelikler sizin üzerinize ise bu abonelikleri mutlaka iptal ettirin.

Taşındıktan kısa bir süre sonra ikametgahınızı nüfus müdürlükleri üzerinden taşımayı da ihmal etmeyin. Zira bu işlemi yapmamanızın da cezası var.

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ