YeniKrediNotlari.om

Kredi Kartıyla Alışverişte İnternet Rekoru

Kredi Kartıyla Alışverişte İnternet Rekoru

Kredi kartı kullanımında yeni rekorların kırıldığı 2017 yılında internetten alışverişler de yeni rekorlar kırdı. Geçen yılın Mayıs ayı ile bu yılın Mayıs ayı karşılaştırıldığında reel verilerin ortaya çıktığı araştırmada, internetten güvenli bulunan sitelerden yapılan alışveriş miktarının rekorlara doymadığı ifade ediliyor.

2016 yılının mayıs ayında 49 milyar TL olan internetten banka kartı ve kredi kartı ile alışveriş miktarı bu yılın mayıs ayında yüzde 46 artış gösterdi ve tam tamına 57,8 milyar TL’lik dev bir miktara ulaştı. Özellikle yaz ayları yaklaştıkça yapılan kıyafet, tatil ve araba aksesuarı gibi alışveriş türlerinde tüketiciler internete yüklendi ve tüm zamanların rekoru kırıldı.

BKM yani Bankalar Arası Kart Merkezi her yıl bu konuyla ilgili istatistikler yayınlamakta. Bu yılın mayıs ayı ile geçtiğimiz yılın mayıs ayı karşılaştırıldığında internetten yapılan alışverişlerde devasa rakamların boy gösterdiği anlaşılıyor. Bu da aklımıza internetten güvenli alışveriş yapılabilecek sitelerin sayısında artış olduğunu ve tüketicilerin bu güvene karşılık alışverişlerini artırdıklarını gösteriyor.

Artık neredeyse ekmeği bile kredi kartı ile aldığımız günlerde internetten bu denli alışveriş yapılması pek de şaşırtıcı değil. Büyük birkaç sitenin market alışverişi tarzı yaratmaları, tüketicilerin temel ihtiyaç giderlerini bile buralardan almalarına neden oluyor. Cazip kampanyalar ile müşteri listesini kabartan büyük alışveriş siteleri, sektörde edindikleri yıllanmış tecrübeyi nakte çevirmekte oldukça başarılılar.

Tüketiciler Önce İhtiyacını Karşılıyor, Sonra Bütçe Planlaması Yapıyor

Ülkemizde kredi kartı kullanma bilinci ne yazık ki düşük. Tüketicilerin büyük bir çoğu acil olmasa da ihtiyaçlarını kredi kartı ile karşılamakta, daha sonra nasıl ödeyeceklerini düşünmekteler. Uygulanan yasal faiz veya kanuni müeyyidelerin farkında olmadan yapılan harcamalar, günler ve aylar geçtikçe kat be kat artmakta, geri ödeme zorlaşmakta ve yasal takip listesi uzamaktadır.

Bu yüzden tüketicilerin acilen bütçe planlaması ve harcama yönetimi konusunda eğitilmeleri gerekiyor. Bir fikir olarak düşünülebilen; kredi kartı başvurusunda önce devlet tarafından bir harcama yönetimi eğitimi verilmesi fikri akla mantıklı geliyor.

Bankaların yasal takip altındaki müşterileri arttıkça itibarları da zayıflıyor. Bu yüzden hiçbir banka müşterilerinin yasal takibe düşmesini istemiyor.

Hem kredi kartı hem de banka kartı kullanılıyor

2017 yılının mayıs ayı göstergeler incelendiğinde toplam 57 milyar TL’lik alışveriş hacminin 50 milyarlık kısmı kredi kartlarından, kalan 7 milyarlık kısım ise banka kartlarından harcanmış. Visa veya Master yeteneği olan, arkasında 3 rakamlı CV nosu bulunan banka kartlarından da alışveriş yapılabilmekte.

Peki İnternetten En Fazla Ne Alıyoruz?

İnternetten yapılan harcamaların türü incelendiğinde;

  1. Kamu/Vergi Ödemeleri : % 15 = 1 Milyar 294 Milyon TL
  2. Havayolları : % 13 = 1 Milyar 139 Milyon TL
  3. Elektronik Eşya : % 12 = 1 Milyar 15 Milyon TL
  4. Seyahat Acenteleri : % 11 = 928 Milyon TL
  5. Hizmet Sektörü : % 8 = 679 Milyon TL
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ