YeniKrediNotlari.om

Kredi Ödemeleriniz Gecikirse Ne Olur?

Kredi Ödemeleriniz Gecikirse Ne Olur?

İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi veya konut kredisi kullanan tüketicilerden önemli bir kısmı kredi taksitlerini ödemede zorlanmaktadır. Eğer siz de onlardan biri iseniz ve en az bir kez dahi olsa kredi taksitinizi geciktirdiyseniz, kredi ödemeleriniz gecikirse ne olur tedirginliğini yaşarsınız.

Kredi ödemelerinin gecikmesinin birkaç önemli sebebi var. Birincisi tüketicinin hesapta olmayan harcamalarıdır. Hastalık, cenaze veya diğer sebepler gibi, insanın hayatında birden habersiz oluşan aksilikler bütçemizi zorlar. Hesapta olmayan bu giderler bazı aylar kredi taksitlerimizi ödeyemememize yol açar. Kriz anını atlattıktan sonra başınız bankalar ile belaya bulaşmasın diye acil bir çözüm yöntemi düşünmek zorunda kalırsınız.

Kredi Ödemeleri Geciktiğinde Nasıl Bir Hukuki Süreç Başlıyor?

Tüketici ile bankalar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek adına 2005 yılında yasalaşan Tüketici Kredisi Yönetmeliği, arka arkaya iki taksitin ödenmemesi durumunda borcun tamamının banka tarafından istenebileceğini söylemektedir. Yani iki kez üst üste taksit yatırmaz iseniz, kredi kullandığınız banka sözleşme ve yönetmelik gereği kredi borcunuzun hepsini isteme hakkında sahip.

Yönetmeliğe rağmen bankalar potansiyel müşterilerini kaybetmemek ve kötü bir imaj vermemek adına üç kez üst üste yatırmama durumunda bu maddeleri kullanma yolunu seçiyorlar. Ancak yaşanabilecek ulusal ekonomik krizlerde bankalar yönetmeliği uygulayacak ve denetimi sıklaştıracaklardır.

Geciken ödemeler için gecikme faizi uygulandığını da unutmayın.

Gecikme Faizi Nedir?

İster kredi kartı ödemesi ister kredi taksiti olsun, geciken her türlü ödemenizde gecikme faizi uygulanması kanunlarda var olan bir durumdur. Bu durum tüm alacaklıların işine geldiği için hiçi kimse itiraz etmemektedir. Gecikme faizinin ne kadar olduğunu hesap özetlerinde görsek dahi anlayamayız. İşte yazımızın bu kısmı gecikme faizlerinin nasıl hesaplandığını anlatıyor.

Gecikme faizi, çektiğiniz kredilerin faiz oranlarının % 30 fazlasına kadar uygulanabiliyor. % 1 faiz oranı ile çektiğiniz kredinin gecikme faizi % 1,30 oluyor. Tabi bu ödeyeceğiniz miktar değil. Kredi taksitinizin kendisi % 1 + gecikme faizi % 1,30 = toplamda % 2,30 faiz ile ödemenizi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Tüm bu hesaplamalar aylıktır.

Bu hesap bir taksitinizin gecikme durumunda uygulanan aylık hesaptır. Ödemeniz daha da gecikirse tüm bu faiz oranları katlanarak büyüyor ve gerçekten de içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Geciken Kredilerde Hukuki Süreç Nasıl İlerliyor?

Bankalar sizi an be an uyarsa da, aşağıdaki süreci bilmek, ödemelerinizi yapmak, şaşırmamak, hazırlıklı olmak ve hakkınızı korumak anlamında önemlidir.

  1. Geciken kredi taksitinizi müteakiben, banka sizi her türlü iletişim kanalı ile uyarıyor. (telefon, mail, SMS)
  2. Taksitinizin bir miktarını ödediyseniz bile, bu taahhüt  dışına çıkan bir durum olduğu için banka geciken ödeme muamelesi yapıyor ve sizi aynı yollarla uyarıyor.
  3. Gecikmeniz bankanız tarafından Kredi Kayıt Bürosuna (KKB) bildiriliyor. KKB bunu tüm bankaların görmesini sağlıyor.
  4. İki taksit üst üste ödenmediği zaman bankanız adresinize yasal tebligat gönderiyor. Bu tebligatın ücreti dahi daha sonra sizden tahsil ediliyor.
  5. Tebligatta yer alan ihtarnamede ödemeniz için size bir süre veriliyor. 30 günlük bu süre sonunda ödeme yapmazsanız hukuki süreç başlıyor.
  6. Hukuki süreçte ilk olarak banka kredi dosyanızı avukatına verip kendisi aradan çekiliyor. Siz avukat ve bürosu ile muhatap olmaya başlıyorsunuz. Avukat kendi misyonuna uygun olarak hakkınızda haciz işlemi başlatıyor.
  7. Bu aşamaya kadar borcunuzu ödemezseniz veya haciz yolu ile sizden tahsil edilemez ise, bankadan sonra avukat da devreden çıkıyor. Dosyanız BDDK’nın anlaşmalı olduğu şirketlere veriliyor. Varlık yönetimi alanında lisanslı olan bu şirketler özünde bankanın alacağı olan birikmiş borcu sizden tahsil etmek konusunda oldukça katı davranıyor.

Geciken Ödemeler Kredi Notunuzu Düşürüyor!!!

Taksit geciktirdiğinizde zaten çekmiş ve ödemekte zorlanmış olduğunuz krediniz etkilenmese de, genelde tüm bankaların bilgi havuzunda gecikmeniz görüleceği için, bundan sonraki bankacılık işlemlerinizde aleyhinize delil olarak kullanılmaktadır.

Her yeni kredi başvurunuzda bankalar kredi notunuzu incelemekte ve onay için ne kadar riskli olduğunuzu görmektedirler. Değerlendirme sürecinde düşük kredi notunuz kredi kullanmanızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuz havayı dağıtmanız, yani kredi notunuzu yükseltmeniz bir hayli zaman almaktadır.

En iyisi en başta bütçenize uygun ödeme planı oluşturmalı veya ödemelerde problem olacağını düşündüğünüzde borç transfer kredisine başvurup ödemelerinizi birleştirmeli ve yapılandırmalısınız.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ