YeniKrediNotlari.om

Vadeli Hesap Nedir, Nasıl Açılır? Özellikleri Nelerdir?

Vadeli hesap belirli bir vadede yatırılan para için faiz getirisi sunan banka hesabı türüdür. Vadeli hesap 1 ay ve daha uzun vadelerde birikimleri değerlendirmek için tercih edilen risksiz yatırım araçları başında gelir. Banka özelinde değişen mevduat faiz oranlarına ek olarak vade süresi ve yatırılan para tutarı, elde edilecek faiz miktarını artırır. Vade süresi ve anapara miktarı ayrıca, ne kadar faiz uygulanacağını da belirler.

Vadeli Hesap Nasıl Açılır?

Vadeli hesap açma işlemleri banka müşterisi olma ya da ilk hesap açılışı olma gibi durumlarda farklılık gösterir. Müşterisi olunmayan bankalardan açılacak vadeli hesaplar için banka şubelerine kimlik belgesi ile birlikte başvuruda bulunmak gereklidir. Müşterisi olunan bankalarda açılacak vadeli mevduat hesaplar için aşağıda paylaşılan bankacılık kanalları üzerinden hesap açılışı gerçekleştirilebilir:

  1. İnternet Bankacılığı
  2. Mobil Bankacılık
  3. Telefon Bankacılığı
  4. Banka ATM’si

Bankalardan Açılabilecek Vadeli Hesap Seçenekleri Nelerdir?

vadeli hesap secenekleri nelerdir

Bankaların vadeli hesap çeşitleri birikim yapmak isteyenlere yönelik çeşitlendirilmektedir. Mevduat müşterisini artırmak isteyen bankalar farklı vade süreleri, faiz oranları ve devlet desteği gibi cezbedici ek faydalar ile vadeli mevduat hesap seçeneklerini artırmıştır. Bankalardan açılabilecek vadeli hesap seçenekleri ve hesaplar hakkında özet bilgiler şu şekildedir:

  • Vadeli TL Mevduat Hesabı: Türk Lirası cinsinden faiz getirisi elde etmek için banka şubeleri veya diğer bankacılık başvuru kanalları üzerinden açılabilir. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık periyotların yanında 32 günlük olarak açılabilir.
  • Vadeli Döviz Mevduat Hesabı: Döviz cinsinden açılan hesap seçeneğinde, elde edilen faiz getirisi de hesap açılışı için tercih edilen döviz türündendir. Vade seçenekleri TL mevduatları ile benzer şekildedir.
  • Vadeli Altın Mevduat Hesabı: Altın cinsinden açılan vadeli hesap seçeneğinde, elde edilen faiz getirisi de altın cinsindendir. Kamu bankaları ile birlikte özel bankalardan farklı vade seçeneklerinde açılabilir.
  • E-Vadeli Hesap: Bankaların mobil ve internet bankacılığı şubeleri üzerinden açılabilen e-Vadeli hesap seçenekleri, klasik vadeli mevduat hesaplara göre daha yüksek faiz verir. Vade seçenekleri ise diğer mevduat hesaplar ile benzerdir.
  • Çeyiz Hesabı: Evlenme dönemindeki ihtiyaçların karşılanması adına en az 3 yıl süre ile açılabilen hesap seçeneği, devlet destekli mevduat hesap çeşididir. Aylık veya 3 aylık periyotlarla düzenli yapılan ödemelerde faiz getirisi yanında devlet katkısından yararlanılabilir.
  • Konut Hesabı: İlk kez konut satın almasına yönelik yapılacak birikimler için uzun vadeli olarak açılır. Devlet destekli vadeli mevduat hesap seçeneğinden olan konut hesabı için faiz getirisi ve devlet katkısı avantajlarından birlikte yararlanılır.
  • Dönem Ödemeli Mevduat Hesabı: En az 1 yıl vade ile açılabilen hesapta, belirlenen vade dönemlerinde faiz getirilerini çekmek mümkündür.
  • Birikim Hesabı: Uzun vadeli birikim yapmak amacıyla açılan birikim hesapları, aylık veya 3 aylık ödemeler gerçekleştirerek düzenli birikim yapılabilmesine olanak tanır. Türk Lirası yanında dolar, Euro ve altın cinsinden açılabilir.
  • Hoş Geldin Vadeli Mevduat Hesabı: Bankaların ilk kez vadeli hesap açacak müşterilerine yönelik geliştirdikleri hesap türüdür. Klasik mevduat faiz oranlarından daha yüksek faiz getirisi sunan bu hesaplar ile bankalar, müşteri portföyünü artırmayı hedefler.

Vadeli Hesap Faiz Oranları Nedir?

Vadeli hesapta faiz oranları için bankalar tarafından uygulanan standart bir oran bulunmamaktadır. Banka özelinde mevcut ekonomik göstergelere göre şekillenen mevduat faiz oranları, bankalarca düzenlenen dönemsel kampanyalar ve TCMB faiz kararları doğrultusunda değişir. Vadeli hesabın faiz oranları ayrıca, seçilen vade süresine ve yatırılan para tutarına göre farklılık gösterir.

Vadeli Hesap Faiz Hesaplama Nasıl Yapılır, Formülü Nedir?

Vadeli hesabın faiz getirisi seçilen vade süresi, ana para tutarı ve banka faiz oranı değişkenlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Vadeli hesap seçenekleri için bankaların sunduğu faiz oranı, brüt faiz oranıdır. Bahsedilen orandan %10, %12 ve %15 gibi oranlarda vade süresine göre değişen stopaj kesintisi uygulanır.

Vadeli hesabın getirisi “anapara * faiz oranı * gün cinsinden vade / 36500” formülü ile brüt olarak bulunur. Brüt faiz getirisinden stopaj kesintisi düşülerek net faiz getirisine ulaşılır. 10.000 TL mevduat için %10 faiz getirisi ve 30 gün vade ile yapılan hesaplama örneği şu şekildedir:

  • 000 * 10 * 30 / 36500 = 82,19 TL (Brüt faiz)
  • 82,19 * 0,15 = 12,33 TL (Stopaj kesintisi)
  • 82,19 – 12,33 = 69,86 TL (Net faiz getirisi)

Vadeli Hesaptan Nasıl Para Çekilir?

Vadeli hesaptan para çekme işlemi vade bitimi veya vade devam ederken yapılmasına göre farklılık gösterir. Vade bitiminde para yatırma ve çekme işlemleri için herhangi bir kayıp oluşmaz. Vade devam ederken para çekildiğinde ise vadenin bozulacağı sebebi ile faiz getirisi elde edilemez.

Günlük vadeli hesaplarda para çekimi sorun teşkil etmez. Vade her gün yenileneceği için hesap sahipleri, gün içerisinde para çekme ve yatırma işlemlerini gerçekleştirebilir. Daha uzun vadelerde ise bazı bankalar, vade döneminde paranın tamamı olmamak şartı ile para çekmede esneklik tanır. Bu bankalarda para çekmek vadeyi bozmazken, faiz kaybı sadece çekilen para tutarı özelinde olur. Hesapta kalan paranın vadesi işlemeye devam eder ve vade sonunda faiz getirisinden yararlanılabilir.

Vadeli Mevduat Hesabı Kimler İçin Uygundur?

Vadeli hesabın uygun olduğu kişiler yatırım kararlarında risk almayı sevmeyen yatırımcı profili olarak özetlenebilir. Vadeli mevduat hesaplarında paranın kaç gün vadede ne kadar faiz kazancı getireceği bellidir. Vade süresince faiz oranı ve diğer şartlar değişmez. Zarar etme ihtimalinin de bulunmadığı vadeli mevduat hesap yatırımı, en risksiz yatırım aracıdır.

Kırık Vade Nedir?

kirik vade nedir

Kırık vade standart vade dışında kalan tutarlar için kullanılan bir terimdir. Bankalardan açılacak vadeli hesaplarda yaygın olarak 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 1 yıl gibi vadelerde hesap açılır. Bahsedilen vadelerin dışında kalan ve bankaların hesap açımına izin verdiği vadeler ise kırık vade olarak adlandırılır.

Vadeli Hesapta Gün Sayıları Nelerdir?

Vadeli hesapta gün sayısı bankaların kullanıma sunduğu farklı gün sayılarını ifade eder. Bankalarda klasik şekilde aylık ve diğer ay seçenekleri yanında şu günlük vadelerde hesap açılışı gerçekleştirilir:

  • 32 gün
  • 46 gün
  • 55 gün
  • 92 gün
  • 181 gün

Vadeli Hesaba Para Ekleyince Vade Bozulur Mu?

Vadeli hesaba para ekleme vade sonunda yapılmalıdır. Para çekme işleminde olduğu gibi vade devam ederken para eklemek, vadeyi bozarak faiz getirisinden yararlanılmasını önler. Vade sonunda eklenen para için ise yenilenen vadede faiz getirisinden elde edilebilir.

Vadeli Hesaba Nasıl Para Yatırılır?

Vadeli hesaba para yatırmak için banka şubelerini kullanabilirsiniz. Banka şubelerine yatırdığınız birikim ilk olarak vadesiz hesabınıza aktarılır. İşlemin devamında ise vadesiz hesaptan vadeli hesaba para aktarma işlemi gerçekleştirilerek mevduat hesabınıza para yatırma işleminiz gerçekleştirilir. Vadeli hesap para yatırma işlemleri için ayrıca bankanızın internet bankacılığı ve mobil bankacılık şubelerini kullanarak, vadesiz hesabınızdan “Hesaplarım Arası Para Transferi” seçeneği ile günün her saati para yatırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ