YeniKrediNotlari.om

2019 Konut Kredisi Yapılandırma ve Bilinmesi Gerekenler

Konut kredileri için yeni düzenlemeler yapıldı. Faiz indirimi kararının açıklanmasının hemen ardından, bu alanda yeni düzenlemelerin bir bir duyurulduğunu gördük. Faiz indirimleri için kararların açıklanmasının hemen sonrasında bankalar da kredi faiz indirimlerini duyurmaya başladı. Bu noktada konut kredisi çeken vatandaşların da aklına takılan bir soru var. Tahmin edebileceğiniz gibi Konut Kredisi Yapılandırma sorusu.

Peki, bankalardan yeni faiz oranlarına göre yapılandırma yapmak mümkün mü? Yapılandırma desteği veren bankalar için, yapılandırma yapma konusunda hangi noktalara dikkat etmemiz gerekiyor? Sorulara cevap arayalım.

Konut Kredisi Yapılandırma Nedir?

Öncelikle konut kredisi için yapılandırmanın ne olduğundan söz edelim. Öyle ki bu işlemi bilmeyen birçok vatandaş bulunuyor. Yapılandırma, adı üstünde kredinin ödeme sisteminin yeniden düzenlenmesi anlamına geliyor.

Faiz oranları düştüğü zaman, bankanıza giderek yeni faiz oranına göre yapılandırma yapmanız mümkün oluyor. Bu durumda faiz oranları düşecek olursa, düşük faiz üzerinden taksitleri ödemek için yapılandırma yapabiliyorsunuz.

Böylece kredi taksitleri de düşmüş oluyor. Sadece faiz oranları için değil, vade oranları için de yapılandırma yapılabiliyor. Tabii ki tüm bu durumlar bankadan bankaya göre değişiklik göstermekte. Dilerseniz merak edilen sorulardan devam edelim.

Konut Kredisi Yapılandırma

Her Banka Konut Kredisi Yapılandırmasına İzin Veriyor Mu?

En çok merak edilen konuların başında banka desteği geliyor. Faiz oranları hemen hemen her banka için düşüş gösterdi ancak hemen her banka için yapılandırma sunuluyor demek yanlış olacaktır. Bazı bankalar yapılandırma sunmuyor. Faiz oranı için değişiklik yapılsa da öncesinde kredi çektiğiniz bazı bankaların, yeniden kredi yapılandırmasına izin vermediğini ekleyelim.

Bunun için dikkat edilecek olan nokta bankaların yaptıkları yapılandırma açıklamaları. Bir de kredi çekerken, sonrası için yapılandırma kararının olup olmadığına bakmanız ve bu karara göre uygulama yapmanız mümkün. Her banka bu konuda destek vermediğini açıkladı.

Konut kredisi faizlerinin %0.99 seviyesine kadar düştüğü görülüyor. Çok kısa bir süre öncesine kadar faiz oranlarının %1.78 seviyelerine kadar çıktığı görülmüştü. Böyle bir değerlendirme yapıldığı zaman, arada çok ciddi farklar söz konusu.

Oluşan farkların kapatılması konusunda yapılandırma yapmak isteyebilirsiniz ancak dediğimiz gibi her banka bunu desteklemiyor. Bankaların kredi faizleri için aldığı bazı kararlar var. 3 büyük bankadan başlayacak bu kararları açıklayalım.

Konut Kredisi Yapılandırma

Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank Konut Kredisi Yapılandırma

3 büyük banka için ortak olarak verilen bir karar söz konusu. 3 banka için de faiz oranlarının ciddi bir şekilde düşürüldüğü açıklanmıştı. Kredi faizlerinin %0.99 olarak belirlendiği açıklanan bankalar için bir de yapılandırma gündeme geldi. Fakat bu bankalar için yapılandırmanın tam olarak mümkün olmadığını belirtelim.

Açıklanan karara göre ne yazık ki daha yüksek faiz oranından konut kredisi çekmişseniz; Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank Konut Kredisi Yapılandırma işlemini gerçekleştiremiyorsunuz. Bunun için herhangi bir yapılandırma olmayacağı açıklandı. Fakat isteyen vatandaşlar için farklı bir yapılandırma kararı var. İsteyen vatandaşlar vade uzatması yapabilecekler. 40 ay kadar vadeli olan krediler, 120 aya kadar vadeye göre yapılandırılabilecek. Ama faiz konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Konut Kredisi Yapılandırma

Bunların dışında diğer bankaların da güncel olarak aldığı faiz yapılandırma oranları var. Bu oranlar %0.99 seviyesine kadar düşmeyen oranlar. Diğer bankalar için açıklanan rakamlar şöyle:

  • İş Bankası – %1.29
  • ING Bank – %1.30
  • Yapı Kredi Bank – %1.26
  • Akbank – %1.20

Bu oranlar güncel olarak Konut Kredisi Yapılandırma için belirlenmiş olan oranlar olarak karşımıza çıkıyor.

Bakınız: Konut Kredisi Dosya Masrafları Ne Kadar?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ