YeniKrediNotlari.om

İHTİYAÇ KREDİSİ SIKÇA SORULAN SORULAR

İHTİYAÇ KREDİSİ SIKÇA SORULAN SORULAR

  • İhtiyaç Kredisi nedir?

 

Bireysel olarak başvuru yapılan ve kimilerince tüketici kredisi veya bireysel kredi olarak da adlandırılan, kısa süreli ve düşük miktarlı ihtiyaçlar için çekilen kredi türüdür. Kişi ihtiyaç kredisi çekerken banka kefil isteyebilir veya herhangi bir gayri menkulun ipotek gösterilmesini şart koşabilir. Bu durum tüketicinin kredi sicil notuyla ve istediği miktar ile ilgilidir. Aslında taşıt kredisi de bir nevi ihtiyaç kredisidir. İhtiyaç kredisi olarak değerlendirilmeyen tek kredi türü konut kredisidir; çünkü hem vadesi daha uzundur hem de miktarı çok daha yüksektir.

  • Bana ihtiyaç kredisi çıkar mı?

 

Başvurduğunuz bankanın size kredi verip vermeyeceğini aslında siz de önceden tahmin edebilirsiniz. Eğer;

  1. Sosyal Güvenlik kaydınız aktif halde ise; yani sigortalı olarak çalışıyorsanız
  2. Daha önce çektiğiniz kredilerden ötürü sicil notunuz bozulmamış ise
  3. İstediğiniz kredi tutarı ile geliriniz arasında denge bulunması gerekir. Yani gelirinizin çekeceğiniz kredi taksitlerini ödemeniz konusunda yeterli olması gerekir.

Size kredi çıkıp çıkmayacağını öğrenmek için Bana Kredi Çıkar mı? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

  • İhtiyaç Kredisi kullanmak için kredi notum kaç olmalı?

 

Tüketicilerin genelde bilmediği kredi notu uygulamasında aşağıdaki not aralıkları, riskin ne seviyede olduğunu göstermektedir.

1 – 699 Kredi notu aralığı;   En riskli grup olarak adlandırılır. Bankaların bu nota kredi verme ihtimalleri çok düşüktür. Bu kişi muhtemelen önceki dönemlerde kredi taksitlerini ödemede düzensiz davranmış ve geç kalıp yasal takibe düşmüştür.

700 – 1099 Kredi notu aralığı; Orta riskli olarak değerlendirilebilecek bu grup, bankalar tarafından incelendiğinde düşük kredi çıkma ihtimali olan gruptur. Bu kredi aralığına sahip kişi de ödemelerini aksatmıştır.

1100 – 1499 Kredi notu aralığı; Bankalar tarafından az riskli olarak görülen bu gruba kredi verilebilme ihtimali kişinin gelirine bağlıdır. Kişi belgelendirilebilir geliriyle kredilerini ödemeyi taahhüt altına almalıdır.

1500 – 1699 Kredi notu aralığı; İyi seviyede olan bu aralık bankalar tarafından kredi başvurusu geri çevrilmeyecek gruptur. Daha önceki ödemelerini düzenli yapmış, aksatmamış veya geciktirmemiş olan bu gruba hemen hemen istediği her miktar kredi olarak sunulabilir.

1700 – 1900 Kredi notu aralığı; En iyi kredi notu aralığıdır. Bankaların tabir-i caizse kapıda karşılayıp kapıda uğurladıkları müşteri grubudur.

Ancak; tüm bu kredi notu aralıklarına rağmen, sicil notunuz düşük bile olsa; kefil veya ipotek ile kredi çekilebilirliğinizi artırabilmektesiniz. Hangi miktarlarda krediyi nasıl kullanabileceğinize ilişkin detaylı bilgiyi Kredi Notum Kaç Olmalı yazımızda bulabilirsiniz.

  • Ne Kadar İhtiyaç Kredisi Kullanabilirim?

 

Bu konuyla ilgili temelde bakacağınız iki şey kredi notunuz ve gelirinizdir. Eğer kredi notunuz iyi ise gelirinizin karşıladığı mümkün olan en yüksek miktarda krediyi kullanabilirsiniz.

Eğer kredi notunuz kötü ise istediğiniz miktara göre banka kefil veya ipotek isteyebilir.

  • İhtiyaç Kredisini En Fazla Kaç Ay Vade İle Alabilirim?

 

İhtiyaç kredisi başlığı altında yaptığınız tüm başvurularınız maksimum 48 ay vade ile çekilebilmektedir. Ancak bilmeniz gereken şey 12 ay vade ile 48 ay vade arasında hem aylık taksitlerde hem de toplam ödenecek miktarlarda farklılıklar bulunmaktadır. Kısa vadeli kredilerin toplam faizi daha azdır.

  • İhtiyaç Kredisi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

 

Çalıştığınız sektöre veya emeklilik durumunuza göre istenen belgeler farklıdır;

Eğer özel sektörde çalıyorsanız;

  • Maaş Bordrosu
  • SGK Hizmet Dökümü
  • İkamet Belgesi
  • İş Yeri İmza Sirküleri
  • Mevcutsa ek gelirlerinizi gösterir belgeler

Eğer kamu çalışanı iseniz;

  • Maaş Bordrosu
  • İkamet Belgesi
  • Mevcutsa ek gelirlerinizi gösterir belgeler

Eğer emekli iseniz;

  • Emeklilik maaşınızı gösterir aylık döküm
  • İkamet Belgesi
  • Mevcutsa ek gelirlerinizi gösterir belgeler

Eğer esnaf iseniz;

  • En son geçilen Mart ayında güncellenen vergi levhanız
  • İmza Sirküleri
  • Esnaf Odası Kayıt Belgesi
  • Bilanço ve Gelir Tablosu
  • Mevcut ise ek gelirlerinizi gösterir belgeler

Başvurduğunuz bankanın hali hazırdaki müşterisi iseniz; bankanız bazı belgeleri sizden istemeyebilir; yeni müşteri iseniz bu standart belgelerden farklı olarak sizi tanımalarını sağlayacak ek belgeler talep edebilirler.

  • Borç Kapatmak İçin İhtiyaç Kredisi Çekmenin En İyi Yolu Nedir?

 

Borçlarınız dağınık halde ise ve her ay her yere para yetiştiremiyorsanız bankaların bu konuda sunduğu en iyi ürün borç birleştirme kredisidir. Toplam borcunuzu hesaplayıp bankaya ödeyebileceğiniz miktarla karşılaştırın ve başvurunuzu ona göre yapın. Kredi notunuzun düşmemesi için ve başvurunuzun kabul edilmesi için ise, son 6 aylık süreçte hem kredi kartı hem de önceki kredi taksitlerinizi düzenli ödemeniz çok önemlidir.

  • İhtiyaç Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 

Çekeceğiniz tutar istediğiniz vadeye bölünür, üzerine faizler eklenir ve böylece aylık taksit miktarınız oluşturulur. Burada kaçırmamanız gereken en önemli detay aylık ödediğiniz taksit tutarının büyük bir kısmı faizdir. Aylık ödemeleriniz ilerledikçe faizler azalıp anaparanızı ödemeye başlarsınız.

Örneğin ilk dönemdeki aylık taksitiniz 590 TL ise;

Bunun 370 TL kadarı faiz, 220 TL kadarı ise anaparadır.

  • İhtiyaç Kredisi İşlemlerinde Hangi Gelir Kabul Edilir?

 

Bankalar kredi başvurunuzda belgelendirebildiğiniz düzenli gelirlerinizi baz alırlar. Aile bireylerinizin gelirleri sizin bireysel olarak başvurduğunuz ihtiyaç kredisi için hesaplanmaz.

  • İhtiyaç Kredisi Aylık Taksit Tutarı Nasıl Belirlenir?

 

Başvurduğunuz miktar ve geliriniz karşılaştırılır ve aylık ödeyeceğiniz tutar aylık gelirinizin yarısını geçmeyecek şekilde taksit miktarınız oluşturulur. Aylık geliriniz 3000 TL ise banka ödenebilir taksit miktarınızı 1500 TL olarak değerlendirecektir.

  • İhtiyaç Kredisi Araştırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 

  1. İncelediğiniz bankaların kredi maliyetlerini iyi inceleyin
  2. Sadece bir bankadan teklif almak yerine birden fazla bankadan teklif alın
  3. Ödeyebileceğiniz kredi taksitini kesin olarak belirleyin
  4. Uzun ve kısa vadeler arasındaki maliyet farkına dikkat edin
  5. Bilgilenmek amacıyla kredi başvurusu yapmayın, kredi notunuzu etkileyebilir
  6. Dosya masraflarını ve kesintileri dikkatli bir şekilde inceleyin
  • İhtiyaç Kredisi İçin Ne Kadar Dosya Masrafı Alınır?

 

İlk defa kredi çekecek olan tüketicilerin bilmeleri gereken en önemli şey kredi miktarının binde 5’i oranında kesinti yapılabileceğidir. 10 bin TL’lik kredinin kesilebilecek dosya masrafı 50 TL’yi geçemez. Diğer kesintiler dosya masrafı kapsamında değerlendirilmediği için binde 5’lik limitin içinde değildir.

  • İhtiyaç Kredisinin Erken Ödenmesi Durumunda İndirim Uygulanıyor mu?

 

Tüketiciler çektikleri krediyi erken kapatmak isterlerse bankaların indirim uygulamadığı bilinmektedir. Erken kapatma durumunda toplam faiz azalacağı için tek karınız o olmaktadır. Konut kredisinde erken kapatma durumunda ceza uygulanabilirken ihtiyaç kredisinde öyle bir ceza yoktur.

  • İhtiyaç Kredisinde Ne Zaman Yasal Takip Süreci Başlar?

 

Normalde iki taksiti zamanında ödemediğiniz zaman bankalar kredi miktarının tamamını isteme hakkına sahipler. Üstelik borcun tamamını sadece 30 günde ödemenizi istiyorlar. Ancak bankalar müşteri kaybetmemek adına bu süre içinde ilk olarak yatırılmayan taksitleri istemektedir.

İhtiyaç kredisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi sitemizde bulabilirsiniz. Tüm kredi çeşitleri ve yaşanabilecek problemler ile ilgili çözüm önerilerini yorum kısmından sorabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ